Novi početak – Okrugli stol @Osijek

17/06/2020 | Novi početak | Novosti | 208 | | | | |

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku u okviru EU projekta Novi početak organizirali smo Okrugli stol pod nazivom Socijalne usluge u zajednici i izazovi i rješenja u radu s počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela dana 17. lipnja  2020. godine u Osijeku.

Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz sustava pravosuđa, zatvorskog sustava, Uprave za probaciju Ministarstva pravosuđa, socijalne skrbi i područnog zavoda za zapošljavanje

Otvorenje okruglog stola

Kada osoba izađe iz zatvora, suočava se s nizom problema, među kojima su pronalazak smještaja i posla. Prosječno trajanje kazne zatvora je 13 godina pa mnogi od zatvorenika izgube kontakt s obitelji, a nerijetko se nađu u situaciji da su po izlasku iz zatvora doslovno beskućnici. Tu se nameće pitanje – gdje čovjeka smjestiti jednom kada nogom kroči na slobodu, istaknula je izvršna direktorica Udruge LET Iva Jovović.

Stoga je, kaže, važna suradnja centara za socijalnu skrb, zatvorskog sustava i udruga. Važno je raditi i sa poslodavcima koji nedovoljno iskorištavaju aktivne mjere zapošljavanja bivših zatvorenika, dodala je Jovović.

Mapa socijalnih uslugaKatarina Radat iz Društva za socijalnu podršku predstavila je Mapu socijalnih usluga u zajednici. Riječ je o jedinstvenom adresaru u kojem korisnici brzo mogu pronaći sve kontakt podatke za preko 900 relevantnih institucija – od policijskih postaja i udruga do klubova liječenih alkoholičara. Tako, primjerice, bivši zatvorenik može lako pronaći koji je njegov područni ured HZZO-a i u zakonskom roku regulirati zdravstveno osiguranje.
U suprotnom ostaje bez istog, pojasnila je Radat.

Rasprava

Povela se rasprava i o maloljetnim počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela, odnosno o potrebnoj suradnji između sudova, državnih i općinskih odvjetništava te domova za odgoj mladeži i centara za socijalnu skrb. Mjere koje se izriču maloljetnim počiniteljima kreću se od izvršenja obveznog humanitarnog rada u pravnoj osobi poput udruga i savjetodavnog rada u centrima za socijalnu skrb, do mjere smještaja u odgojnu ustanovu, rekla je Jovović. Štefica Čučak iz udruge Rijeka ljubavi ispričala je kako je nekolicina osuđenika, kojima je izrečena mjera rada za opće dobro, i za vrijeme pandemije svaki dan dolazila u udrugu i dijelila obroke korisnicima.

Na Okruglom stolu bilo je prisutno oko 30 sudionika iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Zaključci okruglog stola

Razvojem programa nevladinih organizacija namijenjenih resocijalizaciji počinitelja kaznenih djela, kao što je projekt Novi početak predstavljaju značajan napredak u razvoju mreže usluga u zajednici koji doprinose razvoju podrške učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt Novi početak omogućio je počiniteljima kaznenih i prekršajnih djela davanje podrške u savjetodavnom radu, a sama izrada Mape socijalnih usluga u zajednici predstavlja izuzetno vrijedan doprinos kojim je omogućeno na jednom mjestu, on-line, pronaći relevantne informacije o institucijama na pojedinom području koje pružaju različite usluge u zajednici od pučkih kuhinja, socijalnih samoposluga, besplatnog pravnog savjeta, smještaja, tretmanskih usluga kao što su liječenje od ovisnosti do pojedinih zdravstvenih institucija s posebnim naglaskom na liječenje od ovisnosti i duševnih smetnji. Održavanjem ovakvih stručnih skupova omogućeno je razvijanje i jačanje kompetencija stručnjaka iz područja resocijalizacije i reintegracije počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Novi početak – Prva radionica OCD

Novi početak – Okrugli stol @Osijek

Novi početak – Priopćenje za medije

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku u okviru EU projekta Novi početak objavljuju…

Projekt Novi početak i izradu dijela Internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu u iznosu od 1.017.634,34 kn i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge LET.
Kontakt osoba na projektu Iva Jovović.

© 2009 – 2020. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.