Savjetovanje


U okviru Savjetovališta Društva za socijalnu podršku našim klijentima omogućujemo nekoliko oblika savjetovanja: individualno savjetovanje, grupno i/ili partnersko – obiteljsko savjetovanje i online savjetovanje.

INDIVIDUALNO SAVJETOVANJE

Uključuje samostalan rad savjetodavca s osobom koja kod sebe prepoznaje određeni problem ili koja ima potrebu promjene svojih dosadašnjih oblika ponašanja, razvijanja ugodnih misli i osjećaja, postizanja osjećaja osobnog uspjeha i zadovoljstva.

GRUPNO SAVJETOVANJE

Uključuje savjetovanje osoba s istim ili sličnim problemima, a temelji se na razmjeni osobnih iskustava i znanja u cilju jačanja osobnih kompetencija u rješavanju određenog problema kroz grupnu podršku članova grupe i uz stručnu pomoć.

PARTNERSKO – OBITELJSKO SAVJETOVANJE

Omogućava bračnim i izvanbračnim partnerima, kao i članovima obitelji razvijanje komunikacijskih vještina i vještina prepoznavanje osobnih, ali i potreba i interesa drugih osoba tj. članova obitelji.  Navedene vještine primjenljuju se onda  kako bi osobne potrebe zadovoljavali u skladu sa svojim potrebama te drugim članovima obitelji omogućili osobni rast i razvoj.

Savjetovanjem omogućavamo da kroz stručno vođenje i međusobnu interakciju svoje dosadašnje disfunkcionalne odnose pretvorite u odnose u kojima će svakom pojedincu i članu biti omogućeno zadovoljenje osobnih potreba uz osjećaj zadovoljstva svakog pojedinog člana.

BESPLATNA PRAVNA POMOĆ

može se dobiti sukladno kriterijima propisanim u Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći (“Narodne novine”, br. 62/2008).
Uslugu besplatne pravne pomoći moguće je dobiti slanjem zahtjeva poštom na adresu:
   Društvo za socijalnu podršku
   Ilica 83
   HR-10000 Zagreb
ili putem obrasca niže na ovoj stranici.

Zahtjev obvezno mora sadržavati:

 1. presliku osobne iskaznice (obostrano)
 2. opisano činjenično stanje vezano za Vaš problem
 3. relevantnu dokumentaciju (ukoliko njome raspolažete), kako bi Vam dali adekvatan pravni savjet

Također molimo građane da pisma ne šalju preporučenom poštom nego običnom poštom, radi tehničkih problema oko podizanja pošiljaka. Na koverti je potrebno navesti podatke o pošiljatelju.


KAKO DO NAS?

Dolazak u savjetovalište se dogovara unaprijed, telefonski ili putem kontakt obrasca. Savjetovanje se provodi jedanput tjedno u unaprijed dogovorenom terminu.


Svim korisnicima našeg savjetovališta zagarantirana je diskrecija. Usluge u okviru savjetovališta osigurane su od stručnog tima koji čine stručnjaci različitih profesija – socijalnog rada, psihologije, pedagogije, alkohologije sa dodatnim edukacijama iz pojedinih psihoterapijskih pravaca.


Radno vrijeme:
ponedjeljak – petak  |  09:00 – 17:00

Kontakt:
  (01) 353-5995

POŠALJITE NAM SVOJE PITANJE!

 

 

 

 

Dokumentacija

Dozvoljeno je slanje samo jednog dokumenta u PDF ili JPG formatu. Molimo Vas da ukoliko imate više dokumentacije spojite istu u jednu datoteku.
Što je savjetovanje?

Savjetovanje je proces uspostavljanja terapijskog odnosa koji ima za cilj proradu aktualnih poteškoća radi pronalaženja najboljeg rješenja uzimajući u obzir potrebe osobe u savjetovanju kao i postizanja pozitivnih promjena u smislu mijenjanja dosadašnjih obrazaca ponašanja, učenja zadovoljavanja osobnih potreba, kanaliziranja svojih osjećaja i misli.

Savjetovanjem našim klijentima omogućujemo jasniji pogled na vlastite obrasce ponašanja, misli, osjećaje, postupke, odnose s drugim osobama i događaje oko njih samih te zajednički tijekom procesa savjetovanja pronalazimo mentalne alate koji im omogućuju sagledavanje i drugih mogućnosti kako razmišljanja i stavova tako i konkretnih koraka i djelovanja u smjeru željenih promjena. Naši savjetodavci nude svoje znanje, iskustvo kao i empatiju što predstavlja preduvjeti da korisnik osjeti  i doživi sebe iz druge perspektive.

Savjetovalište je otvoreno za sve dobne skupine, od djece i mladih osoba, do odraslih osoba uključujući i stariju životnu dob. Cilj nam je pojedincima omogućiti unapređivanje kvalitete osobnog života pojedinaca, ali i njegove obitelji i zajednice u kojoj živi i radi.

Putem kontakt obrasca posjetiteljima naših stranica dajemo brzu dostupnost informacijama o problemima ovisnosti o alkoholu, drogama, ali i novijim ovisnostima kao što su kocka, klađenje i Internet. Cilj nam je učiniti dostupnim informacije o problemu ovisnosti širim masama te dati konkretne informacije o problemu ovisnosti. Online savjetovanje je namijenjeno mladima, roditeljima i svima koji žele saznati nešto više o problemu ovisnosti.Kome je namijenjeno?

 • Vama koji imate problema s pojedinom ovisnošću – alkohol, droga, kocka/klađenje, ovisnost o modernim tehnologijama
 • Vama koji imate manjak samopouzdanja i želite izgraditi svoje samopouzdanje
 • Vama koji želite poboljšati odnos s drugim osobama – svojim partnerom, prijateljima, roditeljima, djecom
 • Vama koji želite razviti svoje komunikacijske vještine kako bi poboljšali komunikaciju s prijateljima, cimerima, suradnicima, kolegama, bračnim partnerom, bratom, sestrom, roditeljima, djecom
 • Vama koji želite poboljšati svoj uspjeh u školi ili na poslu
 • Vama kad imate problem, a ne znate kako ga riješiti
 • Vama koji imate osjećaj usamljenosti i želite s nekim razgovarati
 • Vama koji imate potrebu za emocionalnom podrškom
 • Vama koji se trebate prilagoditi na nove životne situacije, nove životne sredine, nove životne obaveze
 • Vama koji želite konstruktivnije organizirati svoje vrijeme
 • Vama koji želite u potpunosti iskoristiti svoje potencijale
 • Vama koji se osjećate bezvoljno, bezvrijedno, s osjećajem krivnje, osjećajem osamljenosti, tjeskobe
 • Vama koji niste zadovoljni svojim izgledom

 

Često postavljana pitanja


Problem alkoholizma kod mlade osobe prepoznaje se po znacima koji nastupaju kad nema alkohola, a to su: drhtanje ruku, mučnina, povraćanje, uzbuđenost, napadaji padavice te prolazna slušna, vidna i dodirna priviđanja. Teško je sad zaključiti da li se već kod mlade osobe razvila bolest alkoholizma, no svjetska zdravstvena organizacija dala je slijedeću definiciju alkoholizma: Alkoholičarem se smatra osoba koja duže vrijeme prekomjerno pije alkoholna pića, kod koje se razvila ovisnost o alkoholu i koja pokazuje najčešće poremećaje ponašanja te dolazi do oštećenja duševnog i tjelesnog zdravlja i propadanja gospodarskog stanja. U pojam alkoholičara uključuje se već i onaj tko pokazuje početke poremećaja u tom smislu.

S time da je važno znati da kod 15-godišnjaka stanje ovisnosti može nastati već nakon 6 mjeseci «redovnog» pijenja alkoholnih pića. Dakle, što je dobna granica prvog susreta s alkoholom niža, to je rizik za razvoj alkoholne bolesti veći.

Prvo trebate razgovarati s djetetom, otvoreno i mirno, bez prijetnji i ucjene. Ako ste i razgovorom došli do spoznaje da koristi drogu, drugi korak je da zajedno posjetite obiteljskog liječnika. On će Vas dalje uputiti u Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Kod nas Centri predstavljaju temelj liječenja ovisnosti o drogama, organizirani kao službe hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i županijskih Zavoda za javno zdravstvo. U njima rade interdisciplinarni timovi stručnjaka koji će individualnim postupkom i programom pomoći Vašem djetetu, ovisno o trenutku i stadiju bolesti. Uz to obratite se i Udrugama za suzbijanje droga. Najčešće su to Udruge roditelja s istim ili sličnim problemom te iskustvom koje će Vam sada trebati. Samo hrabro, odbacite društvene predrasude. Sada ne treba zatvarati oči i ne gurati glavu u pijesak. Sredstva ovisnosti uzimaju jednako bogata i siromašna djeca. Vaše je dijete pustilo Vas da otkrijete njegov porok, što znači da Vam je odaslalo SMS poruku: U pomoć!

Dio odgovora je u prethodnom pitanju, no u cijelom tom timu skrbi za mlade koji imaju problem ovisnosti, treba još spomenuti i ostale ne manje važne sudionike a to su: terapijske zajednice, kliničke i opće bolnice sa svojim psihijatrijskim klinikama i odjelima i psihijatrijske ustanove koje provode detoksikaciju ovisnika, liječenje najtežih ovisnika, postupke odvikavanja. Zatim školske liječnike u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, pedijatre, ginekologe, Obiteljske centre te Centre za socijalnu skrb.

Za potpuno odvikavanje i povratak ovisnika u društvo brinu se terapijske zajednice. U njima se usvajaju nove pozitivne norme ponašanja, stavovi i vrijednosti, a boravak u njima je dugotrajan, oko dvije godine. Promovira se metoda samopomoći, te aktivno sudjelovanje ovisnika o drogama u terapijskom programu. Jednako tako psihosocijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju pružaju i terapijske kuće, ustrojene kao Udruge, religijske zajednice u okviru humanitarne djelatnosti ili ustrojene i registrirane kao domovi i ustanove za ovisnike.

Vaše dijete svoje slobodno vrijeme koristi slobodno i nezavisno. U tom kontekstu to i ne predstavlja neki problem. Problem nastaje kad Vaše dijete zanemari svoje redovne dnevne aktivnosti, a vi mu tada isključite kompjutor, na što ono neprimjereno reagira. Obično počne razbijati stvari, bijesni, pa čak je spreman i na samoozljeđivanje. Tada možemo govoriti o ozbiljnom poremećaju koji zahtjeva pomoć stručnjaka. Istraživanja pokazuju da je ovisnost o kompjutorima sve češća dijagnoza, te da svaki peti učenik dnevno na kompjutoru provede dva, tri ili više sati dnevno. Treba obratiti pažnju i na sadržaj samih igrica, neke igrice imaju u sebi edukativni materijal, primjerice igrice za jačanje koncentracije, ili pak CD-i sa učilicom. Druge pak, one sa agresivnim, nasilnim sadržajem svakako treba izbjegavati zbog navedenih, neprimjerenih posljedica.

Najčešće se kao odgovor nameće prihvaćanje u društvo vršnjaka, ali i u svijet odraslih. Alkohol nas dobro omami, pa pruža sigurnost dobrog provoda i zabave, a tu je prisutno i samopotvrđivanje. Jednako tako važnu ulogu u zlouporabi alkohola među mladima je njegova društvena prihvatljivost, te laka dostupnost. Sve prigode, izlasci, započinju i završavaju ispijanjem veće količine alkoholnih pića. Brižni roditelji još pomažu u nabavi pića, a sve iz stava ako si i malo popije, ne drogira se.

Iz svega navedenog gotovo je neminovno da mladi ne piju alkohol, obrasci ponašanja najbližih, vršnjački utjecaj, alkoholna kultura življenja, laka i jeftina dostupnost. No, koliko god to u začetku i izgledalo beznačajno, nažalost završetak je i više nego značajan i tužan. Istraživanja su pokazala da je alkohol vodeći faktor kod prometnih nezgoda sa smrtnim ishodom, u kojima su sudjelovali adolescenti jednako tako umnogome uzrok delinkventnog i destruktivnog ponašanja kao i česti uzrok nasilju.

Obično izbjegava razgovore o obiteljskim problemima, ne dolazi kući u određeno vrijeme, a kada dođe unosi strah i nemir. Pretjerano brine za neke manje važne stvari, dok one prave probleme i ne primjećuje. Pun je lažnih obećanja i kajanja. Gubi kontakt i komunikaciju s članovima obitelji, prebacuje krivnju za osobne poteškoće na članove obitelji. Prema partneru-ici iskazuje sumnju i nepovjerenje, laže. U tako napetoj i neizvjesnoj atmosferi najčešće odrastaju djeca alkoholičara.

Traumatizirana, u stresu, plašljivi, s naglašenim obrambenim stavom, uz nedostatak temeljnog povjerenja, za sve krivi pa i za razvoj roditeljskog alkoholizma, prenaglašenim osjećajem odgovornosti, niske razine samopoštovanja. Uporno uvijek žele poništiti sve razorne učinke koje je na njih ostavio roditelj alkoholičar. Nažalost djeca roditelja koji piju ne samo da učestalije piju nego i učestalije uzimaju drogu, u odnosu na djecu roditelja koji ne piju. No isto tako ranije počinju piti i piju, nego djeca nealkoholičara.