Savjetovanje

Putem Web portala naše stranice korisnicima Interneta dajemo brzu dostupnost informacijama o problemima ovisnosti o alkoholu, drogama, ali i novijim ovisnostima kao što su kocka, klađenje i Internet. Cilj nam je učiniti dostupnim informacije o problemu ovisnosti širim masama te dati konkretne informacije o problemu ovisnosti. Online savjetovanje je namijenjeno mladima, roditeljima i svima koji žele saznati nešto više o problemu ovisnosti.

 

Svim korisnicima online savjetovanja zagarantirana je diskrecija. Usluge online savjetovanja osigurane su od stručnog tima za područja ovisnosti.


 

POŠALJITE NAM SVOJE PITANJE!

Ime i prezime

Vaš Email

Predmet

Vaša Poruka


 

Često postavljana pitanja


Problem alkoholizma kod mlade osobe prepoznaje se po znacima koji nastupaju kad nema alkohola, a to su: drhtanje ruku, mučnina, povraćanje, uzbuđenost, napadaji padavice te prolazna slušna, vidna i dodirna priviđanja. Teško je sad zaključiti da li se već kod mlade osobe razvila bolest alkoholizma, no svjetska zdravstvena organizacija dala je slijedeću definiciju alkoholizma: Alkoholičarem se smatra osoba koja duže vrijeme prekomjerno pije alkoholna pića, kod koje se razvila ovisnost o alkoholu i koja pokazuje najčešće poremećaje ponašanja te dolazi do oštećenja duševnog i tjelesnog zdravlja i propadanja gospodarskog stanja. U pojam alkoholičara uključuje se već i onaj tko pokazuje početke poremećaja u tom smislu.

S time da je važno znati da kod 15-godišnjaka stanje ovisnosti može nastati već nakon 6 mjeseci «redovnog» pijenja alkoholnih pića. Dakle, što je dobna granica prvog susreta s alkoholom niža, to je rizik za razvoj alkoholne bolesti veći.

Prvo trebate razgovarati s djetetom, otvoreno i mirno, bez prijetnji i ucjene. Ako ste i razgovorom došli do spoznaje da koristi drogu, drugi korak je da zajedno posjetite obiteljskog liječnika. On će Vas dalje uputiti u Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Kod nas Centri predstavljaju temelj liječenja ovisnosti o drogama, organizirani kao službe hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i županijskih Zavoda za javno zdravstvo. U njima rade interdisciplinarni timovi stručnjaka koji će individualnim postupkom i programom pomoći Vašem djetetu, ovisno o trenutku i stadiju bolesti. Uz to obratite se i Udrugama za suzbijanje droga. Najčešće su to Udruge roditelja s istim ili sličnim problemom te iskustvom koje će Vam sada trebati. Samo hrabro, odbacite društvene predrasude. Sada ne treba zatvarati oči i ne gurati glavu u pijesak. Sredstva ovisnosti uzimaju jednako bogata i siromašna djeca. Vaše je dijete pustilo Vas da otkrijete njegov porok, što znači da Vam je odaslalo SMS poruku: U pomoć!

Dio odgovora je u prethodnom pitanju, no u cijelom tom timu skrbi za mlade koji imaju problem ovisnosti, treba još spomenuti i ostale ne manje važne sudionike a to su: terapijske zajednice, kliničke i opće bolnice sa svojim psihijatrijskim klinikama i odjelima i psihijatrijske ustanove koje provode detoksikaciju ovisnika, liječenje najtežih ovisnika, postupke odvikavanja. Zatim školske liječnike u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, pedijatre, ginekologe, Obiteljske centre te Centre za socijalnu skrb.

Za potpuno odvikavanje i povratak ovisnika u društvo brinu se terapijske zajednice. U njima se usvajaju nove pozitivne norme ponašanja, stavovi i vrijednosti, a boravak u njima je dugotrajan, oko dvije godine. Promovira se metoda samopomoći, te aktivno sudjelovanje ovisnika o drogama u terapijskom programu. Jednako tako psihosocijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju pružaju i terapijske kuće, ustrojene kao Udruge, religijske zajednice u okviru humanitarne djelatnosti ili ustrojene i registrirane kao domovi i ustanove za ovisnike.

Vaše dijete svoje slobodno vrijeme koristi slobodno i nezavisno. U tom kontekstu to i ne predstavlja neki problem. Problem nastaje kad Vaše dijete zanemari svoje redovne dnevne aktivnosti, a vi mu tada isključite kompjutor, na što ono neprimjereno reagira. Obično počne razbijati stvari, bijesni, pa čak je spreman i na samoozljeđivanje. Tada možemo govoriti o ozbiljnom poremećaju koji zahtjeva pomoć stručnjaka. Istraživanja pokazuju da je ovisnost o kompjutorima sve češća dijagnoza, te da svaki peti učenik dnevno na kompjutoru provede dva, tri ili više sati dnevno. Treba obratiti pažnju i na sadržaj samih igrica, neke igrice imaju u sebi edukativni materijal, primjerice igrice za jačanje koncentracije, ili pak CD-i sa učilicom. Druge pak, one sa agresivnim, nasilnim sadržajem svakako treba izbjegavati zbog navedenih, neprimjerenih posljedica.

Najčešće se kao odgovor nameće prihvaćanje u društvo vršnjaka, ali i u svijet odraslih. Alkohol nas dobro omami, pa pruža sigurnost dobrog provoda i zabave, a tu je prisutno i samopotvrđivanje. Jednako tako važnu ulogu u zlouporabi alkohola među mladima je njegova društvena prihvatljivost, te laka dostupnost. Sve prigode, izlasci, započinju i završavaju ispijanjem veće količine alkoholnih pića. Brižni roditelji još pomažu u nabavi pića, a sve iz stava ako si i malo popije, ne drogira se.

Iz svega navedenog gotovo je neminovno da mladi ne piju alkohol, obrasci ponašanja najbližih, vršnjački utjecaj, alkoholna kultura življenja, laka i jeftina dostupnost. No, koliko god to u začetku i izgledalo beznačajno, nažalost završetak je i više nego značajan i tužan. Istraživanja su pokazala da je alkohol vodeći faktor kod prometnih nezgoda sa smrtnim ishodom, u kojima su sudjelovali adolescenti jednako tako umnogome uzrok delinkventnog i destruktivnog ponašanja kao i česti uzrok nasilju.

Obično izbjegava razgovore o obiteljskim problemima, ne dolazi kući u određeno vrijeme, a kada dođe unosi strah i nemir. Pretjerano brine za neke manje važne stvari, dok one prave probleme i ne primjećuje. Pun je lažnih obećanja i kajanja. Gubi kontakt i komunikaciju s članovima obitelji, prebacuje krivnju za osobne poteškoće na članove obitelji. Prema partneru-ici iskazuje sumnju i nepovjerenje, laže. U tako napetoj i neizvjesnoj atmosferi najčešće odrastaju djeca alkoholičara.

Traumatizirana, u stresu, plašljivi, s naglašenim obrambenim stavom, uz nedostatak temeljnog povjerenja, za sve krivi pa i za razvoj roditeljskog alkoholizma, prenaglašenim osjećajem odgovornosti, niske razine samopoštovanja. Uporno uvijek žele poništiti sve razorne učinke koje je na njih ostavio roditelj alkoholičar. Nažalost djeca roditelja koji piju ne samo da učestalije piju nego i učestalije uzimaju drogu, u odnosu na djecu roditelja koji ne piju. No isto tako ranije počinju piti i piju, nego djeca nealkoholičara.