Novi početak – Okrugli stol @Bjelovar

27/11/2019 | Novi početak | Novosti | 1061 | | | | |

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku u okviru EU projekta Novi početak organizirali smo Okrugli stol pod nazivom Resocijalizacija zatvorenika – Izazovi i rješenja, dana 27. studenoga 2019. godine u Bjelovaru u prostorima Gradske vijećnice Bjelovar, Trg Eugena Kvaternika 2.

Okrugli stol organiziran je u cilju provedbe projekta Novi početak na način da smo povezali i razvili multidisciplinarnu suradnju stručnjaka i institucija u lokalnoj zajednici prema počiniteljima kaznenih djela. Stručnjaci i predstavnici lokalne zajednice Bjelovar su progovorili o problemima resocijalizacije i reintegracije počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz sustava pravosuđa, zatvorskog sustava, Uprave za probaciju Ministarstva pravosuđa, socijalne skrbi i područnog zavoda za zapošljavanje. U okviru okruglog stola predstavljen je rad probacijske službe, zatvorskog sustava, centra za socijalnu skrb i zavoda za zapošljavanje kroz način rada s osobama koje su bile na izvršavanju kazne zatvora.

Otvorenje okruglog stola

Uvodne pozdrave sudionicima okruglog stola uputili su voditeljica projekta Iva Jovović, predstavnici Ministarstva pravosuđa Josipa Maras-Babić i Goran Brkić, te zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec.

Josipa Maras-Babić pozdravila je sve nazočne i naglasila kako je ostvarena puna suradnja s Društvom za socijalnu podršku i Udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET te napomenula kako  Ministarstvo pravosuđa podržava projekt Novi početak.

Goran Brkić naglasio je važnost povezivanja svih dionika društva u svrhu što uspješnije resocijalizacije počinitelja kaznenih djela. Također je napomenuo da je budućim bivšim zatvorenicima važno pristupiti i prije nego što ih otpuste iz sustava.

U ime domaćina Grada Bjelovara, Valna Bastijančić Erjavec otvorila je Okrugli stol predstavila važnost podizanja javne svijesti o problemima s kojima se susreću članovi društva koji su bili na izvršavanju kazne zatvora.

Diskusija

Praktične aspekte rada probacijske službe kao i uspješnost rada iste u Bjelovaru predstavio je voditelj Probacijskog ureda Bjelovar Martin Rogelj, ispred Županijskog suda u Bjelovaru govorila je Milenka Slivar dok je kao predstavnik zatvorskog sustava u Bjelovaru bio Drago Ivančić. Ispred sustava socijalne skrbi govorio je stručnjak iz Centra za socijalnu skrb Bjelovar Dražen Matuš koji je naglasio ulogu i važnost centra za socijalnu skrb prema osobama nakon izvršenja kazne zatvora uključujući veliku opterećenost administrativnim poslovima koja za posljedicu ima smanjenu kvalitetu i brzinu pružanja usluge za korisnike.

Nenad Martinovski iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavio je rad Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područni ured Bjelovar a Abel Car iz PU Bjelovarsko-bilogorske razvio je diskusiju o ulozi policijskih djelatnika prema osobama na uvjetnom otpustu. Okrugli stol vodila je i moderirala Katarina Radat.

Zaključci okruglog stola

Kvalitetnim programima resocijalizacije koji se provode tijekom i nakon izvršavanja kazne zatvora bivši osuđenici imaju priliku ponovno postati aktivnim članom društva i pridonositi razvoju naše zajednice. Stoga je potrebno povezati i potaknuti društvenu zajednicu da se aktivno uključi u razvijanje programa za osobe koje su izvršile i koje još uvijek izvršavaju kaznu zatvora.

Aktivne mjere zapošljavanja i usluge civilnog društva doprinose smanjenju stope recidivizma. Uvjetni otpust je vrlo značajna mjera u resocijalizaciji zatvorenika no s obzirom na rizik pojave recidivizma potrebna je koordinacija i suradnja cijele zajednice.

Novi početak – Prva radionica OCD

Novi početak – Okrugli stol @Osijek

Novi početak – Priopćenje za medije

Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET u partnerstvu s Društvom za socijalnu podršku u okviru EU projekta Novi početak objavljuju…

Projekt Novi početak i izradu dijela Internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu u iznosu od 1.017.634,34 kn i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge LET.
Kontakt osoba na projektu Iva Jovović.

© 2009 – 2020. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.