Održan okrugli stol u Splitu projekta Hvala ne

24/09/2021 | Objave za medije | 138 | | | | |

Društvo za socijalnu podršku organiziralo je okrugli stol u okviru projekta Hvala, ne! kojeg financira Ministarstvo zdravstva. Okrugli stol održan je pod nazivom Prevencija ovisnosti – Izazovi sprečavanja zloupotrebe opojnih sredstava, 23.09.2021. godine u Splitu uz sudjelovanje relevantnih stručnjaka koji se bave problematikom ovisnosti i ponašanja mladih koji su tijekom svojih izlaganja ukazali na nadasve sve više raširen problem ovisnosti djece i mladih osoba.

Cilj održavanja okruglog stola je osvijestiti rizike korištenja sredstava ovisnosti na području Splitsko-dalmatinske županije, izazova u radu s osobama koje imaju problem ovisnosti te ukazati na potrebu usavršavanja stručnjaka na područjima prevencije ovisnosti.

SPECIFIČNA OVISNIČKA PONAŠANJA ZA VRIJEME LOCKDOWNA

Okrugli stol otvorila je predsjednica Društva za socijalnu podršku Katarina Radat, koja je ujedno bila i moderatorica stručnog skupa, održavši pozdravni uvodni govor nakon kojeg je predstavila projekt Hvala, ne! U sklopu uvodnog izlaganja osvrnula se i na problematiku ovisnosti u vrijeme pandemije. Istaknula je pojavnost specifičnih ovisničkih ponašanja za vrijeme lockdowna, porast prodaje alkoholnih pića, porast broja nasilja u obitelji uzrokovanog konzumacijom alkohola te prevladavanje prevalencije opasnog pijenja kod mladih osoba. Naglasila je potrebu postojanja posebnih edukativnih i informativnih programa u okviru škola, sveučilišta i fakulteta koji bi se bavili prevencijom ovisnosti s obzirom na to da su mladi sve rizičnija populacija.

Ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije govorila je Katarina Čolak Jurić. U svom izlaganju predstavila je rad savjetovališta koji djeluje unutar zavoda za javno zdravstvo te istaknula važnost provođenja psihosocijalnog tretmana u postupku liječenja od ovisnosti koji se provodi kroz odjel za tretman i nadzor nad ovisnostima. Program savjetovanja obuhvaća psihologijsku dijagnostiku, rad na podizanju motivacije, individualno i obiteljsko savjetovanje, modifikaciju ponašanja te interakciju s institucijama. Osvrnula se i na narušenost mentalnog zdravlja uslijed borbe s ovisnošću te promjenama koje nastaju za vrijeme liječenja.

Ana Milović Pereža govorila je ispred Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Splitsko-dalmatinske županije i Centra za socijalnu skrb Split te je prisutne sudionike skupa pozdravila i u ime Tonija Bjaževića, ravnatelja CZSS Split. Milović Pereža predstavila je podatke koji se odnose na broj osoba koji se nalaze u tretmanu liječenja od ovisnosti na području Splitsko-dalmatinske županije. Naglasila je kako mladi bijeg u drogu vide kao bijeg od stvarnosti te da su programi prevencije ovisnosti izvrstan alat za prevenciju gubitka društvenih vrijednosti.

ULOGA I VAŽNOST NEVLADINIH UDRUGA U PREVENCIJI I TRETMANU OVISNOSTI

Ispred Udruge za pomoć mladima HELP bila je Nevenka Mardešić. Predstavila je protokol postupanja udruge u slučajevima rada s osobama koje im se obraćaju za pomoć, a konzumiraju neka od sredstava ovisnosti, te pobliže prikazala važnost i ulogu rada civilnog društva u tretmanima i programima prevencije ovisnosti. Također, istaknula je povećanje broja mladih koji su se obraćali u savjetovalište udruge u periodu pandemije naglasivši kako su opterećeni školskih uspjehom, novim načinom sudjelovanja na nastavi te rang listama prilikom upisa u srednju školu ili fakultet.

Rad civilnog društva u području prevencije istaknuo je i Zlatko Lovrić ispred Lige za prevenciju ovisnosti koja je svojim dugogodišnjim djelovanjem na području prevencije rizičnih ponašanja i socijalne isključenosti razvila preventivne programe koji su implementirani u obrazovne i zdravstvene ustanove u Splitsko dalmatinskoj županiji i na nacionalnoj razini.

© 2009 – 2021. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.