Hvala, ne! Ovisnosti o alkoholu, drogi, internetu, kocki i klađenju

02/12/2016 Programi | 353 | |

Projekt Hvala, ne! Ovisnosti o alkoholu, drogi, internetu, kocki i klađenju u okviru Društva za socijalnu podršku provodi se u kontinuitetu već deset godina, a namijenjen je mladima osnovno i srednjoškolskog uzrasta kao i studentima.

Projekt smo do sada provodili na nekoliko županija:

• Gradu Zagrebu
  • Zagrebačkoj županiji
  • Krapinsko – zagorskoj županiji
  • Splitsko – dalmatinskoj županiji
  • Brodsko – posavskoj županiji
  • Zadarskoj županiji
  • Ličko – senjskoj županiji
  • kao i svim korisnicima Interneta

Cilj ovog projekta je osnažiti mlade osobe, učenike osnovno školskog i srednjoškolskog uzrasta kao i studente kako bi prevenirali rizična ponašanja posebno u području konzumiranja i eksperimentiranja alkohola i opojnih sredstava kao i novijih ovisnosti – o kocki/klađenju i Internetu. Nadalje, cilj nam je unaprijediti kvalitetu života mladih putem veće informiranosti mladih o sredstvima ovisnosti – alkohol, droga, kocka/klađenje i Internet.

Tijekom provođenja ovog projekta proveli smo niz aktivnosti:

1. istraživanje među mladima o problemu ovisnosti
  2. edukativne radionice
  3. otvoreno je savjetovalište
  4. objavljeno je nekoliko edukativnih brošura i knjižica iz područja prevencije ovisnosti, kao i rizika korištenja Interneta
  5. održano je niz stručnih skupova za stručnjake (okrugli stolovi, edukativne radionice, konferencije)

Voditeljica i suradnici ovog projekta dijelove istraživanja među mladima prozentirali su kroz stručne radove na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Socijalni rad i borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti – profesionalna usmjerenost zaštiti i promicanju ljudskih prava” [Mostar, Bosna i Hercegovina, 20.-23. listopada 2010] i u okviru 3. hrvatske konferencije alkoholizma [Opatija, 21-23. travnja 2008].

Projekt je tijekom proteklih godina financijski potpomognut od strane:

• Ministarstva zdravstva
  • Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti
  • Grada Zagreba Gradskog ureda za odgoj, obrazovanje i sport
  • Grada Zagreba Gradskog ureda za zravstvo, rad i socijalnu skrb
  • i Zagrebačke županije
© 2009 – 2019. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.