Programi

Umjetnošću do jednakih mogućnosti

Opći cilj projekta Umjetnošću do jednakih mogućnosti koji je organiziralo Društvo Podrška u suradnji s našom istaknutom dramskom umjetnicom Krunom Tarle je podizanje kvalitete življenja osoba s intelektualnim teškoćama, dok se specifični ciljevi vezuju uz usvajanje njihovih radnih i kreativnih vještina i izražavanja, osnaživanje i uvježbavanje dramsko-scenskih nastupa.

Tijekom projektnog razdoblja u radionicama je sudjelovalo 28 korisnika, osoba s manje ili više izraženim intelektualnim teškoćama i pridruženim teškoćama mentalnog zdravlja. Aktivno su se uključili u sve predviđene aktivnosti- glumili su i oponašali životne situacije u kojima do sada nisu sudjelovali, izrađivali su lutke od gipsa i tkanine, slagali su i lijepili jesenske motive od prikupljenih materijala u prirodi, izrađivali adventske vijence i prigodne blagdanske čestitke što je sve zajedno utjecalo na razvoj njihovih kreativnih aktivnosti i poboljšalo razvoj fine motorike.

Putem projekta uspostavili smo suradničke odnose sa Službom organiziranog stanovanja u zajednici te smo radove korisnika izložili u njihovim prostorijama Dnevnog centra u Sesvetama. Na ovaj način pozitivno smo senzibilizirali zajednicu, smanjujući djelovanje stigmatizacije, te na taj način poboljšali njihovu socijalnu uključenost i kvalitetu njihova življenja. Suradnja je uspostavljena i sa knjižnicom Jelkovec koji su nam besplatno ustupili prostor za aktivnosti. Uspostavili smo kontakte sa Srednjom tehničkom školom Jelkovec i Gimnazijom Sesvete te su većina naših volontera njihovi učenici.

Organiziranjem radionice u gostima u Dubravi za potrebe korisnika s područja grada Zagreba koji se nalaze u udomiteljskim obiteljima koristili smo prostor lokalne zajednice. Takva jedna sredina je prilično specifična, bez puno mogućnosti za samo-aktualizaciju, osobito osoba s intelektualnim teškoćama. Sudionici radionice ostali su tako ugodno iznenađeni s jasno izraženom željom za ponavljanjem ovakvih tematskih radionica i druženja.