Programi

Mladi i kreiranje programa lokalne socijalne politike

Projekt Mladi i kreiranje programa lokalne socijalne politike je projekt koji se provodi na području Grada Zagreba. Potrebitost za ovim projektom vidi se u statističkim podacima brojnih istraživanja koji govore o niskom udjelu mladih u politici, niskom udjelu u proračunu za mjere koje se provode i namijenjene su za mlade osobe.

Cilj projekta je osnažiti studente socijalnog rada – smjera socijalne politike kao i druge studente društvenih fakulteta kako bi što kvalitetnije zagovarali potrebe mladih osoba te kako bi u konačnici jedinice lokalne samouprave kreirale što kvalitetniju politiku za mlade te unaprijediti kvalitetu života mladih na području Grada Zagreba.

Tijekom provođenja projekta organizirali smo niz predavanja i radionica sa studentima socijalnoj rada. Sudjelovali smo u okviru vježbi iz kolegija Socijalni rad u organiziranju zajednice na Studijskom centru socijalnog rada te smo sa studentima razgovarali o ulozi socijalnih radnika u kreiranju lokalnih programa socijalne politike i politika za mlade. U partnetstvu s Društvom studenata socijalnog rada organizirali smo radionice te potaknuli studente na osmišljavanje aktivnosti u lokalnoj zajednici koje bi doprinjele zadovoljenju potreba stanovnika na određenom području.

Na predavanjima su  bile ponuđene praktične informacije o tome:

• kako započeti promjene u gradskoj četvrti,
  • kako postati aktivnim kreatorima socijalne politike i politike za mlade na lokalnoj razini,
  • te su prezentirani rezultati istraživanja anketnog upitnika „Mladi i socijalna politika u gradu Zagrebu“ provedenog među vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora a putem kojeg se dobila slika zastupljenosti provođenja mjera socijalne politike za i prema mladima na lokalnoj razini, utvrdilo postojanje problema kao i mehanizmi rješavanja pojedinih problema mladih.

150px-Coat_of_arms_of_Zagreb.svg Društvo za socijalnu podršku od 2014. godine provodi projekt „Mladi i kreiranje programa lokalne socijalne politike“ koji je financijski potpomognut od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport.