27.06.2017 @Zagreb – Okrugli stol

27/06/2017 Novosti | Stručni skupovi | 1030 | | | | |

Društvo za socijalnu podršku u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Upravom za kazneno pravo i probaciju i Udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET organiziralo je okrugli stol pod nazivom Integrirani osuđenici – socijalno pravednije društvo dana 27. lipnja 2017. godine u prostoru Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27.


Cilj okruglog stola bio je aktualizirati problematiku vezanu uz ostvarivanje pojedinih prava osuđenika te povećati znanja stručnjaka koji rade s navedenom skupinom korisnika s ciljem što učinkovitijeg rada i kvalitetnijeg pružanja usluga.

Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz sustava pravosuđa, Uprave za probaciju Ministarstva pravosuđa, socijalne skrbi i nevladinih organizacija. U okviru okruglog stola predstavljen je rad probacijske službe kroz način rada s osobama koje su na uvjetnom otpustu, odnosno njihovu pripremu za uvjetni otpust.

Ispred probacijskog sustava Jana Špero, načelnica Sektora za probaciju, pojasnila je ulogu probacije u nadzoru uvjetno otpuštenih osuđenika, a Goran Brkić, voditelj Odjela za strateško planiranje, razvoj i analitiku, predstavio je način nadzora osuđenika pod elektroničkim nadzorom kroz uspješno proveden pilot projekt elektroničkog nadzora. Ispred Uprave za zatvorski sustav sudjelovala je Mirjana Malek koja je na primjerima prakse naglasila potrebu razvoja modela integracije osuđenika u zajednicu nakon odsluženja kazne zatvora.

Praktične aspekte rada probacijske službe kao i uspješnost rada iste u predstavila je Marina Mirčeta-Mikulić, probacijska službenica Probacijskog ureda Zagreb I. Ispred sustava socijalne skrbi govorili su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb Zagreb Tanja Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb i Ruža Zelić, predstojnica Podružnice Susedgrad, koje su naglasile ulogu i važnost centra za socijalnu skrb prema osobama nakon izvršenja kazne zatvora te iskustva stručnih radnika u radu s osobama neposredno nakon izvršavanja kazne zatvora. Najčešći problem koji se javljaju kod osoba nakon izvršavanja kazne zatvora, a koji se obraćaju za pomoć u centar za socijalnu skrb je ne upućenost u propise ili posjedovanje krivih informacija o ostvarivanju prava u CZSS. Tijekom izvršavanja kazne zatvora dolazi do promjene u njihovim materijalnim i obiteljskim okolnostima. Nakon izvršenja kazne zatvora postaju socijalno ugrožene osobe koji se nalaze u nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima.

Ispred suorganizatora ovog okruglog stola Udruge za unapređenje kvalitete življenja LET predavanje je održala Iva Jovović, u okviru kojeg je predstavila ulogu nevladinih organizacija prema osobama tijekom i nakon izvršenja kazne zatvora naglasivši važnost razvijanja socijalnih u pružanju podrške osobama tijekom i nakon izvršenja kazne zatvora kroz rad sa zatvorenicima, članovima obitelji, djecom, zajednicom, stručnjacima kao i s medijima. Također je naglasila da se planiranjem različitih aktivnosti u zajednici stvaraju uvjeti za bolje prihvaćanje zatvorskog sustava i samih zatvorenika u lokalnim zajednicama, čime se zatvorenicima daje šansa za ostvarivanje normalnog života na slobodi.

 

© 2009 – 2022. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.