26.06.2017 @Split – Okrugli stol

26/06/2017 Novosti | Stručni skupovi | 957 | | | | |

Društvo za socijalnu podršku u suradnji s Ministarstvom pravosuđa Upravom za kazneno pravo i probaciju i Centrom za socijalnu skrb Split organiziralo je okrugli stol pod nazivom Integrirani osuđenici – socijalno pravednije društvo dana 26. lipnja 2017. godine u Centru za socijalnu skrb Split, Gundulićeva 25.


Cilj okruglog stola bio je aktualizirati problematiku vezanu uz ostvarivanje pojedinih prava osuđenika te povećati znanja stručnjaka koji rade s navedenom skupinom korisnika s ciljem što učinkovitijeg rada i kvalitetnijeg pružanja usluga.

Na okruglom stolu sudjelovali su stručnjaci iz sustava pravosuđa, Uprave za probaciju Ministarstva pravosuđa, socijalne skrbi i nevladinih organizacija. U okviru okruglog stola predstavljen je rad probacijske službe kroz način rada s osobama koje su na uvjetnom otpustu, odnosno njihovu pripremu za uvjetni otpust.

Ispred probacijskog sustava Jana Špero, načelnica Sektora za probaciju, pojasnila je ulogu probacije u nadzoru uvjetno otpuštenih osuđenika, a Goran Brkić, voditelj Odjela za strateško planiranje, razvoj i analitiku, predstavio je način nadzora osuđenika pod elektroničkim nadzorom kroz uspješno proveden pilot project elektroničkog nadzora. Ispred Uprave za zatvorski sustav sudjelovala je Mirjana Malek koja je na primjerima prakse naglasila potrebu razvoja modela integracije osuđenika u zajednicu nakon odsluženja kazne zatvora.

Praktične aspekte rada probacijske službe kao i uspješnost rada iste u Splitu predstavila je voditeljica Probacijskog ureda Split Jadranka Čaljkušić Ivanović. Ispred sustava socijalne skrbi govorili su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb Split Vedrana Dobrović i Petar Škrmeta. Naglasili su ulogu i važnost centra za socijalnu skrb prema osobama nakon izvršenja kazne zatvora naglasivši veliku opterećenost administrativnim poslovima koja za posljedicu ima smanjenu kvalitetu i brzinu pružanja usluge za korisnike. Martina Žuljević predstavila je primjer austrijske nevladine organizacije NEUSTART koja provodi probacijske poslove od 1957. godine na području Republike Austrije.

 

© 2009 – 2022. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.