Moderne tehnologije – izazovi za mlade

15/11/2019 | Stručni skupovi | 2327 | | | | |

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti – 15.11 – 15.12, Društvo za socijalnu podršku organiziralo je panel raspravu pod nazivom Moderne tehnologije – Izazovi za mlade dana 15. studenog 2019. godine u prostoru Tribina Grada Zagreba.

Cilj panel rasprave bio je potaknuti promišljanje o utjecaju modernih tehnologija na mlade kroz spektar profesionalne prakse kako bi se stručnjaci što kompetentnije i efikasnije nosili s izazovima modernog društva.

Na raspravi su sudjelovali stručnjaci iz područja obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, civilnog društva i gradske uprave koji su konstruktivnim razgovorom došli do relevantnih zaključaka na navedenu temu, a time i educirali veliki broj uzvanika.

Uvod u panel raspravu održala je dr. Ivana Portolan Paić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba pri čemu je predstavila relevantne podatke kojima je alarmirala na postojanje problematične uporabe interneta i drugih medija. Posebno se dotaknula nasilja na Internetu te usmjerila stručnjake na uključivanja i educiranje roditelja kako bi se spriječile neželjene posljedice. Također, istaknula je kvalitetne i efikasne usluge Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, koje nažalost, predstavljaju jedini način intervencije za djecu s problemom ovisnosti o Internetu. Na kraju je istaknula da je Gradu Zagrebu mentalno zdravlje prioritet, a time je i prioritet utjecaj modernih tehnologija na mentalno zdravlje mladih osoba. Imajući na umu da je razgovor bazični i primarni lijek za mentalno zdravlje, poručuje kako je s mladima potrebno razgovarati. Stručnjaci procjenjuju da je dnevno potrebno samo 7 minuta razgovora sa svojom djecom te podsjeća da svaki roditelj nosi tu dužnost. Gradski ured Grada Zagreba podržava program Hvala, NE! kojeg vodi Društvo za socijalnu podršku, a trenutačno i provodi edukacije u 75 zagrebačkih škola koje su otvorene za roditelje i učitelje. Rizik od modernih tehnologija upućuje na opasnost i za druge ovisnosti, primjerice zbog lakše dostupnosti konzumnih droga. Iako u Hrvatskoj takvi problemi nisu učestali, naglašava kako problem postoji te kao društvo i stručnjaci moramo znati prevenirati i odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Doc. dr. sc. Lucija Vejmelka otvorila je panel raspravu naglašavajući pozitivne strane modernih tehnologija u profesionalnoj praksi upotrebom digitalnih alata uz evidentnu potrebu dodatnih edukacija za stručnjake. Kao nositeljica izbornog kolegija Socijalnog rada u virtualnom okruženju na studiju socijalnog rada, istaknula je potrebu svraćanja pozornosti ne samo na ovisnost o Internetu, nego i na samu pojavu problematične upotrebe istog. Naglasila je potrebu profiliranja ustanove za djecu ispod 18 godina koja pokazuju probleme u ponašanju radi neadekvatne i štetne upotrebe Interneta i vezanih alata. Zaključila je kako su programi pomoći za takvu vrstu ponašanja tek u razvoju. Zaključno, apelira na ustrojavanje edukativnih programa za stručnjake na sustavnoj razini, ali i na važnost cjeloživotnog usavršavanja kao konstantnu nadopunu novim znanjima. Važno je aktivno graditi nove specifične programe usavršavanja za stručnjake kako bi bili spremni za rad s novim generacijama.

Dr. Rojnić Palavra, voditeljica Dnevne bolnice za ovisnost o Internetu i video igrama pri Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan dala je kratki uvid u klasifikaciju navedenih ovisnosti i kriterije za dijagnostiku. Tijekom panel rasprave naglasak je stavila na predstavljanje rada Dnevne bolnice te kako bi približila profil pacijenata iznijela je primjer prakse. Profilirala je mladiće između 18-20 godina starosti kao najčešće pacijente te navela kako se uz ovisnost o Internetu i video igrama nerijetko krije kompleksna pozadina drugih poremećaja. Uzimajući u obzir da bolnica prima samo osobe starije od 18 godine, ističe generalni nedostatak dječjih psihijatra, a time i nedostatak onih koji bi se specijalizirali za područje dječje ovisnosti. Došla je do zaključka  da se ovisnost o Internetu gleda kao medicinski fenomen koji se treba liječiti uz potrebu razvijanja specifičnih programa za djecu kao i istraživanja na tu temu.

Ispred Ministarstva pravosuđa Goran Brkić, dipl. soc. radnik upoznao je prisutne s odredbama Kaznenog zakona o iskorištavanju djece za pornografiju. Posebno se osvrnuo na problematičnost uvjetne presude za počinitelje spomenutog kaznenog djela pri čemu je učinkovitost tretmana ponekad upitna pa ukazuje na potrebu posebno oprezne procjene prilikom izricanja presude. Takva problematika zahtjeva dodatno i opsežnije educiranje sudaca i državnih odvjetnika o mogućnostima i učincima probacije. Osim toga, zaključuje važnost potrebe edukacije djece o mogućim opasnostima na Internetu. Stoga je potrebno informirati djecu gdje mogu potražiti pomoć i kako reagirati ukoliko dođe do njima osobno osjetljive situacije.

Kristina Majstorić, mag. soc. politike iz Udruge za poboljšanje kvalitete življenja LET predstavila je projekt #cyberbullying_out koji provode u okviru udruge, a namijenjen je prevenciji nasilja nad mladima putem korištenja modernih tehnologija. Uz postojeće savjetovanje za roditelje, istaknula je potrebu razvijanja edukacije za roditelje i učitelja u školama koji su bitni akteri u prepoznavanju problematične uporabe Interneta i specifičnih posljedica koje ono nosi. Dalje se planira razvijanje programa navedenog projekta, a sve kako bi posljedično mladima dali nadu, sigurnost i razumijevanje.

Područje utjecaja modernih tehnologija sve je prisutnije u našem društvu te je potrebno konstantni razvoj znanja i vještina, kao i prilagođavanje istih razvoju modernih tehnologija radi kvalitetnijeg i efikasnijeg rada u području određene profesije, tim više što se u Hrvatskoj takav aspket usavršavanja tek razvija.

 

© 2009 – 2022. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.