Koliko je YouTube Kids dobar za djecu?

02/09/2019 Škola modernih tehnologija | 1497 | | | | |

Ukoliko ste jedan od praktično tipiziranih roditelja ovih dana, vjerojatno koristite globalno popularni privatni servis zvan YouTube (YT) kao vrstu alata za malo mira u kući. Esencijalno, nije YT ništa posebno novo, imali smo i mi kao djeca sličnu stvar zvanu VHS ili DVD, samo je naš izbor sadržaja bio nešto malo manji. Slično kako je i mali miš nešto malo manji od Atlanskog oceana. Sitne nebitne razlike.


Jeste li znali da postoji podvrsta YT-a specifično napravljena za ove naše najmlađe generacije? Zove se YouTube Kids (YT Kids) i namijenjen je djeci od 3 do 8 godina s potpunom zaštitom od svih sadržaja koji nisu primjereni toj dobi. Sad već počinjem zvučati kao reklama. Vjerujte mi, nije. Iskreno se nadam da nije.

Netko, vjerojatno tko nije roditelj, mogao bi reći će da je to cenzura. Svi sadržaji na Internetu trebaju biti dostupni svima. Drugi misle da postoje vrlo dobri razlozi za zaštitom djece određenih godina od specifičnih sadržaja. Pubertetsku djecu generalno nema potrebe štititi previše jer će sve sami naći, no za djecu od 5 godina većina materijala na YT-u nije prikladna. Treći razmišljaju da je pokušaj zaštite djece od neprikladnih sadržaja i iskustava zapravo besmislen. Svijet je pun takvih stvari, i bolje bi bilo za njih same da im se na njihovoj razini razumijevanja objasni što su vidjeli i doživjeli prije no što dugoročno razviju morbidnu fascinaciju zabranjenim.

Bez obzira na vaše razmišljanje, YT Kids je zapravo dobra ideja koja je trebala prilagođenim i opsežno filtriranim sadržajem dati sigurnost roditeljima da ništa loše neće izletiti iz njihovog mobitela ili tableta kojeg su ostavili djeci umjesto dadilje.


Osim što ne radi. Da, dobro ste pročitali. YT Kids i dalje je pun nepoželjnih scena koje bi zasigurno loše utjecale na psihu djece bez razgovora s roditeljima o onome što su vidjeli. U jednoj osnovnoj školi dozvolili su uporabu YT Kids za domaće zadaće. Sve je bilo divno čak tri dana, dok jedno dijete iz drugog razreda nije stavilo video s poprilično neprikladnim scenama na projektor pred cijelim razredom. Nema više YT Kids za djecu. Objasniti koncept samoubojstva nekome tko još ni ne razumije što znači smrt nije lak posao ni za psihologa, a kamoli za tipizirane roditelje.


Problem YT Kids nije nov i dolazi s drugih Google-ovih platformi. Sadržaje na YT Kids samo letimično pregledavaju ljudi, sve ostalo je prepušteno strojevima. Za razliku od sadržaja na zastarjeloj televiziji ili Netflix-u gdje se sve i dalje pregledava ljudskim okom ili dva, miješanje anonimnih kreatora video sadržaja i strojne cenzure ostavlja vrlo gorak okus u ustima. Samo, da je sve na Google zaposlenicima YT Kids ne bi bio besplatan. Bez novaca od reklama koje gledamo nema Google-a. Koji želi zaradu od televizije bez troška stvaranja sadržaja kao i bez troška lekture tog sadržaja. YT Kids bez lekture je samo običan YT s zelenom naljepnicom ofrlje zalijepljenom preko crvene. Ono, pa ne vidi se izdaleka.

Postavlja se pitanje otkuda neprimjereni sadržaji usred crtića za djecu? I zašto ne dozvoliti samim roditeljima da filtriraju sadržaj? Odgovori na prvo pitanje su očiti. Neki od nas imaju previše slobodnog vremena i misle da je to smiješno. Neki ne vole YT ni Google pa se osvećuju na ovakav način. Neki roditelji uopće ne žele da druga djeca vise na Internetu bez nadgledanja svojih roditelja pa stavljaju takve filmove na YT da nauče te druge.
Odgovor na drugo pitanje pripada već kompliciranijoj psihologiji. Samo za informaciju, takve metode su isprobane i u praksi dovele do toga da svaki roditelj smatra da nešto nije za njegovo posebno dijete pa shodno tome to onda označi. Za nekoliko dana ne ostane nam ništa od sadržaja jer uvijek nešto nekome smeta.

YT Kids u stvari nije ništa bolji od pravog YT-a za djecu. Bez roditeljskog pregleda sadržaja unaprijed nije baš pametno pustiti ih na YT. No zabrana bi mogla biti još gora. Djeca su znatiželjna po prirodi, a zabrane ih mogu potaknuti samo da budu još znatiželjnija.


Tko će onda dadiljati našu djecu? Taj zadatak ipak još uvijek pripada roditeljima. Možda “guglaj to” nije baš najbolji odgovor na svako postavljeno pitanje.

© 2009 – 2022. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.