Emisija Pogled iza ogledala

23/09/2020 Iz medija | 1943 | | | | |
Emisija Pogled iza ogledala

Katarina Radat, predsjednica Društva za socijalnu podršku, gostovala je na Radiju Marija Bistrica u emisiji Pogled iza ogledala. Govorila je o našem trogodišnjem projektu prevencije ovisnosti Hvala, ne! kojeg Podrška provodi preko 10 godina, a financiran je od strane Ministarstva zdravstva. Katarina Radat istakla je kako su stručnjaci Podrške, baveći se problemom ovisnosti, primijetili da su uz mlade osobe rizična skupina za razvoj problema ovisnosti mlade majke, trudnice i dojilje. Zbog toga su ovogodišnje aktivnosti projekta Hvala, ne! usmjerene upravo na edukaciju mladih majki, trudnica i dojilja o štetnim učincima konzumiranja sredstava ovisnosti za vrijeme trudnoće i dojenja, ali i na edukaciju stručnjaka koji svakodnevno rade s majkama i trudnicama.

Katarina je napomenula kako je ključan aspekt prevencije ovisnosti osnaživanje roditelja i razvijanje vještina odgovornog roditeljstva. Kod mladih osoba bitno je pak razvijati njihove komunikacijske vještine i osjećaj odgovornosti, ali i dati im informacije o štetnim učincima konzumacije sredstava ovisnosti. Upravo zbog toga stručni suradnici Podrške izdali su priručnik Pozitivno roditeljstvo – ključ sigurne prevencije ovisnosti, koji i roditeljima i mladim osobama može pomoći u izgradnji adekvatnih komunikacijskih vještina i prepoznavanju problema ovisnosti.

Također je naglasila kako se novijim ovisnostima – Iinternetu i kockanju – ne pridaje jednak značaj kao ovisnostima o drogama, alkoholu ili pušenju i često ih se društveno relativizira. Stoga je važno osvijestiti u društvu kako ovisnosti o internetu i kockanju u podjednakoj mjeri vode prema destrukciji ličnosti, a njihove negativne posljedice vidljive su na odgojnom, psihološkom i socijalnom području.

Katarina je za kraj poručila roditeljima kako je važno imati na umu da su njegovanje zdravog i podržavajućeg odnosa između roditelja i djece koji počiva na međusobnoj otvorenoj komunikaciji, ali i jasnim granicama i pravilima, glavni zaštitni faktor u adekvatnom razvoju djece.

© 2009 – 2024. Društvo za socijalnu podršku. Sva prava pridržana.